Yes! Jullie nieuwbouwwoning wordt binnenkort opgeleverd met behangklare wanden. Handig! Of toch niet? Want kan hier wel meteen overheen gespoten worden zonder te behangen? Of dient er toch behang of nog een laagje stucwerk aangebracht te worden?
behangklare wanden latex spuiten nederland na

Wat zijn behangklare wanden?


Behangklare wanden zijn wanden waarbij de opvallende gaatjes in de wanden, naden en oneffenheden dichtgesmeerd zijn. De wanden worden niet heel netjes en egaal afgewerkt, omdat er rekening mee wordt gehouden dat er toch nog behang overheen gaat en dat de ondergrond dan niet meer zichtbaar is.

De prijs per vierkante meter is daardoor bij de oplevering vanuit de bouw ook lager, omdat deze manier van afwerken veel minder tijd kost voor de stucadoor.

Op de foto hierboven ziet u een stukje van de behangklare wand, zoals deze opgeleverd wordt vanuit de bouw.

De foto hiernaast toont hoe het eruit ziet als daar direct latex verf op gespoten wordt. Zoals u kan zien blijven de naden en oneffenheden zichtbaar.

Met het spuiten van latex zie je alle oneffenheden er door komen, dus wij raden het in principe af. Wat we wel zouden kunnen doen is het helemaal glad schuren en dan glasvliesbehang eroverheen plakken en het glasvliesbehang dan spuiten. Neem hiervoor contact met ons op.

Sausklaar stucwerk

Bij sausklare wanden wordt er een stuclaag aangebracht om de wanden netjes strak te maken.

Als de wanden sausklaar zijn gemaakt, dan kunnen wij deze bij een nette egale afwerking direct spuiten. Het is wel van belang dat de stucadoor de wanden mooi zo egaal mogelijk maakt. Als u latex verf erop laat spuiten, dan zijn oneffenheden sneller zichtbaar en met sausklare wanden willen er (afhankelijk van de stucadoor) nog weleens oneffenheden achterblijven.

Wij gaan er nog wel licht overheen met schuurgaas, maar dat haalt enkel wat kleine dingetjes weg. Het is dus van belang dat de stucadoor goed resultaat levert.

Wil je een echt strak resultaat, dan is spuitklaar stucwerk aan te raden!

Spuitklaar stucwerk

Indien de wanden spuitklaar zijn gemaakt door de stucadoor, dan worden deze heel egaal afgewerkt.

Het verschil tussen de sausklaar en de spuitklaar stucwerk is dat de stucadoor bij spuitklaar het stucwerk nog een keer extra nasponst om deze nog gladder en “dichter” te maken.

Zo zie je echt zo goed als geen enkele oneffenheid meer terug op de wanden.

Op de foto hiernaast staan spuitklare wanden.

Deze zijn echt heel strak afgewerkt. Wij waren hier al wel begonnen met afplakken.

latex spuiten nederland spuitklare wand

Lichte scheurvorming

Uiteraard kunnen de wanden in uw nieuwbouwwoning gaan “werken”. Dit is normaal vanwege het bouwvocht. Mocht er dan in de loop van de tijd lichte scheurvorming optreden in het stucwerk dan is dit met latex spuitwerk eenvoudig te herstellen.

Heeft u voorkeur voor spachtelputz of een andere structuur op de behangklare wanden? Dan raden wij u dit voor de eerste vier jaar toch af. Mochten er dan namelijk scheuren in komen, dan is dat veel moeilijker te herstellen en blijft dat altijd nog wel iets zichtbaar. Wij spuiten overigens geen spack of spachtelputz, alleen latex verf.

Op onderstaande foto’s ziet u scheuren die zijn ontstaan. Foto links: scheurvorming oude wanden. Foto rechts: scheurvorming na het stucen. Door de werking van de wanden kan dit nu eenmaal voorkomen. Na reparatie en het latex verf spuiten is hier niets meer van te zien.

Scheurvorming wanden latex spuiten nl
gestucte wanden droogproces latex spuiten nederland

Ons advies

Des te gladder de afwerking, des te strakker de ondergrond eigenlijk moet zijn. In een nieuwbouwwoning hoeven er echt geen dikke lagen stucwerk te worden aangebracht, een afwerking van een paar millimeter dik is al voldoende.

Het maakt het resultaat van het spuitwerk wel echt mooier en u heeft er nog jaren plezier van!

Natuurlijk laten wij de keuze altijd bij onze klant. Het hangt heel erg af van uw wensen en eisen. Als u alles heel mooi strak afgewerkt wil zien, dan raden wij spuitklaar stucwerk aan. Wilt u nu niet veel geld besteden aan stucwerk en bent u tevreden met alleen een laag verf zodat het allemaal wel in één kleur is, dan kunt u uiteraard ook behangklare wanden laten spuiten.

Wat uw keuze ook is, zorg ervoor dat de muur goed schoon is. Verwijder bouwstof met een zachte bezem en neem daarna de muren licht af met bijvoorbeeld water/ammoniak. Neem ook de kozijnen en deuren goed af, anders hecht het maskeerpapier niet goed.

Latex Spuiten

Met een speciale spuitmachine is het mogelijk om heel snel uw muren en plafonds te voorzien van latex verf. Het geeft een ontzettend strak resultaat en het is uiteindelijk goedkoper dan schilderen met een roller en een kwast.

Met een roller en een kwast blijven er ook vaak banen en aanzetten zichtbaar, maar dit is met het laten spuiten van latex totaal niet het geval. Latex spuiten geeft namelijk een heel mooi egaal resultaat.

De voordelen van het laten spuiten van latex zijn:
– het eindresultaat is strakker dan met een kwast en roller;
– het is tot wel 40% goedkoper dan het laten rollen van verf;
– het bespaart veel tijd, latex spuiten gaat heel snel.

Sowieso spuiten we eerst een goede voorstrijk / primer en daarna pas twee lagen latex. Daarvoor zorgen we dat we de hoeken en naden kitten, alles netjes afplakken en afdekken.

De wanden controleren we nog op gipsrestjes en daarnaast werken we kleine plekjes weg (max. 10 oneffenheden, het is niet de bedoeling dat we het stucwerk moeten herstellen) en natuurlijk zorgen we ervoor dat alles na afloop weer wordt opgeruimd en afgevoerd.

Vraag vrijblijvend een prijsindicatie aan en ontvang deze direct in uw mail!

Op de foto’s hieronder ziet u het resultaat van latex spuiten op spuitklare wanden.

latex spuiten nederland wanden belgie 10
latex spuiten nederland wanden belgie 7
latex spuiten nederland wanden belgie1

Kiest u voor het laten spuiten van behangklare wanden of voor het laten spuiten van sausklare wanden of toch voor het meest strakke de spuitklare wanden?