Wit is de meest gebruikte tint op wanden en plafonds. Toch zijn er heel veel verschillende witte tinten te verkrijgen. Hoe vind je de perfecte witte tint die bij jouw interieur past?
Verschillende witte tinten

Als wij aan klanten vragen welke witte tint zij op de wanden en plafonds willen, dan wordt er vaak gezegd; doe maar gewoon wit. Euhm, wit-wit, wit-gelig of toch liever een wit tint net-van-het-wit-af? Er zijn nu eenmaal verschillende witte tinten, het verschilt zelfs per merk en niet alle tinten wit passen bij ieder interieur.

Witte tinten RAL 9001, 9003, 9010, 9016

Vrij bekende witte tinten zijn de tinten uit het RAL kleurensysteem; RAL 9001, RAL 9003, RAL 9010 en RAL 9016.

RAL 9001: Crème Wit
De donkerste van deze witte tinten is RAL 9001, het neigt een beetje naar licht beige met een rood/oranje ondertoon.

Deze kleur werd vroeger heel veel als standaardkleur in de bouw gebruikt, voor de wanden, schakelaars en kozijnen.

Je komt de kleur nog veel tegen in oude woningen.

 

 

RAL 9003: Signaal Wit
De witte tint met een hele lichte grijze ondertoon is RAL 9003 oftewel Signaal Wit. Het heeft een hele frisse en heldere uitstraling waardoor je interieur ruimtelijk zal lijken.

RAL 9010: Zuiver Wit
De RAL 9010 is lichter dan RAL 9001 en heeft een iets gelige ondertoon. Het wordt zuiver wit genoemd, maar als je het vergelijkt met een spierwitte achtergrond, dan lijkt het meer op gebroken wit. Dit is echt een tint net van het witte af, niet te wit en ook niet te geel.

RAL 9010 komt het best tot zijn recht in een ruimte waar veel licht aanwezig is.

RAL 9016: Verkeers Wit
Deze witte tint wordt vaak ook wel spierwit genoemd, toch is het oppassen met de lichtinval in uw woning. Het reflecteert namelijk best fel bij veel lichtinval, soms lijkt het zelfs alsof er een blauwige gloed overheen zit. Dat komt doordat deze witte tint blauwe en grijze ondertonen heeft, waardoor het er wel weer heel strak en netjes uitziet.

Voor een kleinere kamer is dit dan weer juist heel geschikt, omdat de kamer hierdoor groter oogt.

Ongemengde witte latex verf
Zijn deze tinten niet wit genoeg?

U kunt natuurlijk ook gewoon voor ongemengde witte latex verf kiezen. Dat is echt stralend wit, zonder enkele kleurtoevoeging. Hiermee zul je bijvoorbeeld optisch meer ruimte creëren.

Ga je voor een strakke, moderne look, dan is dit perfect.

witte-tint-latex-spuiten-nederland-kleurstalen

Hoe kies je dan de perfecte witte tint

Ga naar een bouwmarkt en haal daar een aantal kleurstaaltjes. Neem deze mee naar huis, want in de bouwmarkt zien de kleuren er weer heel anders uit door het TL licht. Door de lichtval in je woning zullen de witte tinten gedurende de dag steeds anders overkomen.

Bekijk zowel overdag bij daglicht als ‘s avonds bij lamplicht het effect van kleurstaaltjes (plak ze bijvoorbeeld met een stukje schilderstape op de muur). Is het niet goed te zien? Er bestaan tegenwoordig kleurentesters of mini potjes verf. Als je echt heel erg twijfelt, verf dan bijvoorbeeld een groot stuk karton en bekijk die (als het droog is) op verschillende plekken in de woning.

Vertrouw overigens ook niet teveel op de kleuren op je beeldscherm. Door je instellingen kunnen de kleuren toch net even anders overkomen, dan dat ze in werkelijkheid zijn.

Elk verfmerk kan mogelijk 10% afwijken van de opgegeven kleur ten opzichte van een geteste kleur van een ander merk, hou hier rekening mee, wij zijn niet aansprakelijk voor ongewenste kleurverschillen.

Kan ik elke witte tint kiezen?

kleurtester

 

Zoals eerder genoemd zijn er inmiddels vele witte tinten verkrijgbaar per verfmerk.

Sommige kleurencollecties van merken zijn niet beschikbaar in de verfmachines van onze groothandels, wij adviseren daarom om te kiezen voor kleurenkaarten / nummers van Sikkens, een RAL kleur, Gamma eigen merk of Histor.

Het enige dat wij daarvoor willen weten is het kleurnummer en het merk. Op basis daarvan kunnen wij de witte tint op uw wanden en plafonds spuiten. 

LEES OOK HET INTERVIEW WAAR CAPAROL NEDERLAND ONS VOOR GEVRAAGD HEEFT!

 

Welke witte tint heeft jouw voorkeur en waarom? Laat het hieronder weten in de reacties!